Asal Solar & Solar Burada Online satış portalımıza hoş geldiniz.
Bilgi ve Makaleler

Güneş enerji santralleri ne kadar elektrik üretir?

gunes-enerjisi-nedir

Güneş enerji santralleri ne kadar elektrik üretir?

Güneş enerjisi santrallerinden ne kadar elektrik üretimi kazandığımızı hesaplamak için maliyeti ve kurulumu ile tamamen güneş enerjisi sistemini bilmemiz gerekir. Güneş enerjisi santralleri, güneş ışınlarının yere düşme açıları temel alınarak teknik personellerce kurulumu yapılan paneller vasıtası ile çevreye zarar vermeden, doğa dostu, ucuz maliyetli olan sistemler bütünüdür. Uzun yıllar kullanım avantajı sağlaması ile bilinmektedir. Özellikle ülkemizdeki iklim şartları göz önünde bulundurulduğunda böyle bir yatırım, sürdürülebilir bir enerji kaynağı ile çalışmanın en mantıklı yatırım olacağını göstermektedir. Diğer elektrik enerjisi üretimi sağlayan santrallere göre daha avantajlı bir fiyat garantisi ve destekleme paketleri de sunması üreticilerin ilgisini gün geçtikçe bu yönde arttırmaktadır.

Güneş Enerji Sistemi ve Elektrik Üretimi Nedir?

Sonsuza kadar tükenmediğini bildiğimiz tek yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten doğrudan sağlanan enerji sistemleridir. Hiçbir zararlı atığı olmayan doğa dostu sistemlerin başında gelmektedir. Peki, bu sistem nasıl çalışır?

Güneşin büyük bir oranını oluşturan hidrojen gazı helyum ve füzyon olarak bilinen çekirdeklerden oluşur. Bu oluşum esnasında çıkan enerji bizim için önemlidir. Güneşte yaşanan bu tepkimelerle bir kısım enerji de dünyaya ulaşmaktadır. İşte burada kurulan panellerle elektrik enerjisi elde edilir. Güneş enerji sistemleri elektrik üretimi olarak gösterilen değer Watt ’tır. Kabaca bir hesapla hareket ettiğinizde 100 Watt enerji paneline sahipseniz yaklaşık bir saatte 100 Watt enerji üretimi sağlayacaksınızdır. Eğer gün içerisinde 7 saat güneşleme süresi temel alınırsa (100 Watt x 7 saat) 700 Watt güneş enerjisi üretimi sağlanır. Bireysel yani ev tipi tasarlanan güneş enerjisi panelleri, saatte 10 KW’ a kadar çıkabilen elektrik enerjisi sağlamaktadır. Günde 1 saat güneşlenme olsa dahi 10000 Watt elektrik üretimi haneye sağlanacaktır diyebiliriz. Ortalama güneşlenme süresi 7 saat olarak temel alınırsa 70 KW elektrik üretimi sağlanacaktır denebilir.

Güneş Enerjisi Yıllık Enerji Üretim Beklentisi Nedir?

Enerji sistemleri bulundukları koşullara bağlı olarak ne kadar enerji üreteceği konusunda az çok bir öngörüye sahip olmamıza olanak sağlar. Buna göre güneşlenme süreleri, mevsimler, rüzgâr, montaj şartları ve diğer özelliklere göre yıl içerisinde hangi ayda ne kadar elektrik üretimi sağlayacağını ortalama hesaplarla bulabilirsiniz.

Güneş Enerjisi Kullanım Alanları

Güneş enerjisinin kullanım alanı oldukça fazladır. Fabrika, soğuk hava depolarındaki çatılar ve birçok endüstriyel alanlarda kullanımını görebilirsiniz.  Çatı üzerine kurulan ve kısaca GES olarak adlandıracağımız güneş enerji sistemleri; tarım, hayvancılık, alışveriş merkezi, hastane, akaryakıt istasyonu, depolama merkezleri, OSB’ler üzerinde kurulabilir.  Özellikle evlerin elektrik ihtiyaçlarını karşılaması için çatı üzerine konumlandırılan çatı tipi modeller güneş enerjisi santralleri içinde oldukça popülerdir.  Elektriğin olmadığı mekânlarda, tarımsal sulama alanlarında, seralarda sebze ve meyve yetiştiriciliğinde, sıcak su üretiminde, son yıllarda cadde ve sokaklarda yer alan trafik lambalarında, trafik işaretlerinde kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır.

Neden Güneş Enerjisi Sistemi?

Sanayileşmenin artmasıyla yenilenemeyen yakıtlar ile özellikle doğaya ciddi zararlar verilmiştir. Bu zarar ozon tabakasında onarılması zor hasara yol açmıştır. Küresel ısınmayı da tetiklemesi yüzünden bazı bölgelerde tehlike sinyalleri çalmaya başlamıştır. Bu tehlikeleri azaltmak için devletler artık daha temiz enerji kaynaklarına yönelmektedir. Güneş gibi sonsuz bir yenilenebilir enerji kaynağı ise bu noktada en çok düşünülen ve yatırım yapılan kaynak olmuştur. Kullanımı ile asla kirlenme oluşturmaz, atık anlamında doğaya bir zarar bırakmaz. Doğa da en temiz hali ile bulunan enerji kaynağıdır. Sadece elektrik tüketiminde bile faturalarda ciddi oranda tasarruf sağlayacak güneş enerjisi santralleri aynı zamanda doğamızı da koruyarak daha sağlıklı bir yaşam sunmaktadır.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
0